IT WIE OP IN SIMMERJÛN
Theo en Anneke hebben elkaar op latere leeftijd gevonden. Theo helpt Anneke zo goed als hij kan bij het vinden van een fijne plek in een verzorgingstehuis voor haar vader en moeder, Daniël en Wimmy. Die zijn op een leeftijd dat ze allang niet meer op pad kunnen met Daniëls grote hobby, het draaiorgel. Maar Daniël en Wimmy willen niet afhankelijk worden en hebben hele andere plannen. Samen willen ze uit het leven stappen, na een laatste dans op ‘It wie op in simmerjûn’.

Meteen na afloop van het culturele jaar 2018 gaat de tragikomedie ‘It wie op in simmerjûn’ van Pier21 in première. De voorstelling laat vier mensen zien die plannen maken voor de rest van hun leven. Maar dat leven gaat soms z’n eigen gang… Gerenommeerde acteurs Jan Arendz en Joke Tjalsma spelen zowel het jonge als het oude stel. Ze staan voor het eerst samen op het podium in dit nieuwe stuk van Bouke Oldenhof. Eerder schreef Oldenhof ‘Feteranen’, dat in 2017 werd uitgeroepen tot het beste Friestalige toneelstuk 2013-2016. Velen kennen Joke Tjalsma van ‘Marijke Muoi’, waarin ze een glansrol vertolkte. Jan Arendz tourde recent succesvol door de provincie met ‘Bokwert’. De regie van ‘It wie op in simmerjûn’ is in handen van Jos Thie, vaste regisseur bij Pier21 en de man achter de grote 2018-productie ‘De Stormruiter’.

KANOET
Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen… Uiteindelijk krijgt hij op verrassende wijze toch even contact met zijn vader (Theunis Piersma). Theo Smedes tourt langs scholen en festivals met de educatieve kindervoorstelling Kanoet. De voorstelling die je ook kunt omschrijven als een ‘Masterclass voor kids’ laat kinderen met andere ogen naar de natuur, de vogels en de Waddenzee kijken.

Pier21 is een jong theaterproductiebedrijf uit Tytsjerk, opgericht door producent David Lelieveld en acteur Theo Smedes. De naam van de stichting is ontleend aan de plek waar Nederlandse emigranten voet aan Canadese wal zetten: Pier nummer 21 in Halifax. Pier21 bracht eerder al o.a. ‘De Emigrant’, ‘Feteranen’ en locatietheaterstuk ‘Koning van het Grasland’ op de planken. Begin 2019 gaat de nieuwe voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ in première.