In het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de aan het HCL verbonden Oldehove, Pier Pander Museum en Pier Pander Tempel worden ook tijdens deze editie van UIT activiteiten georganiseerd. Een aantal activiteiten legt een link met Lân fan Taal en DNA Leeuwarden. In het tijdelijke paviljoen Liwwadders (in de Noorderstadsgracht bij de Prinsentuin) staat de Leeuwarder geschiedenis en identiteit centraal.

In het HCL zijn verschillende tentoonstellingen en presentaties te bekijken, zoals de tentoonstelling ‘Leeuwarden  de mooiste stadsgezichten1600 tot nu’, de expositie ‘Must ek kieke. Leeuwarden door het schildersoog van Bep Mulder’ en de vaste presentatie ‘Het verhaal van Leeuwarden’. Ook wordt er oud filmmateriaal vertoond van de stadsfeesten in 1935 en 1986. 

Afhankelijk van het weer staat er voor of in het HCL een stand van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd. Bij die stand en in de winkel van het HCL gelden enkele speciale aanbiedingen. Zo is ‘Ontdek Leeuwarden’ (spel voor kinderen van 6 t/m 12 jaar tijdens UIT voor 2,50 Euro te koop (normaal 5,- Euro). Alle bezoekers van het HCL ontvangen een presentje. Om 13.15 uur start bij het HCL een wandeling langs highlights in de binnenstad. Om 15.00 uur is er een gratis rondleiding door de schatkamer van het HCL.

De entree tot de Oldehove is tijdens UIT 1,- Euro (normaal 3,50 Euro). Op de eerste verdieping speelt zanger-gitarist Jaap Wagenaar bekende hits uit met name de seventies. Het Pier Pander Museum, met o.a. een tentoonstelling gewijd aan koperkunstenaar Dirk van Erp (Leeuwarden1862-Fairfax 1933), en de Pier Pander Tempel zijn gratis open voor publiek. In de tempel zijn bovendien rondleidingen om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur.