Speciaal voor de Friese Dansdagen van 4 t/m 8 oktober is een dans gemaakt, de 4×8 festivaldans. Zes dansdocenten uit heel Fryslân hebben elk in zijn of haar eigen stijl, een simpele dansfrase gemaakt. Deze zes verschillende dansjes zijn samengesmeed tot één swingende festivaldans op een speciaal nummer dat gemaakt is door de Producerschool. 

De 4×8 festivaldans wordt een terugkerende dans tijdens de eerste Friese Dansdagen. Om alvast in de stemming te komen worden tijdens het UITfestival  twee demonstraties van de 4×8 festivaldans gegeven. Iedereen is welkom om mee te doen, want iedereen kan dansen!

Verder worden durfals tijdesn het UITfestival uitgedaagd het dansmeisje op de poster van de Friese Dansdagen na te doen. Doe een split of bedenk een eigen, simpele variatie daarop in een eigen stijl. Maak een selfie en deel die met ons op Facebook of op Instagram. Wie weet word jij het volgend nieuw boegbeeld van de Friese Dansdagen.

Van 4 t/m 8 oktober 2018 worden de eerste Friese Dansdagen gehouden. Stadsschouwburg De Harmonie wordt speciaal omgebouwd tot één groot danspaleis. Of je nu dansprofessional, een onverwachte danser, jong talent of dansliefhebber bent, of nog wat onwennig met je voeten schuifelt, iedereen is welkom want iedereen kan en mag dansen tijdens de eerste Friese Dansdagen.  

Dit tweejaarlijks terugkerend dansfestival  is een initiatief van Keunstwurk, Stadsschouwburg De Harmonie en Kunstkade en onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Diverse danspartijen geven hun medewerking aan dit dansfestival.