De opening van het nieuwe culturele seizoen laat zien dat er – ook na 2018 – veel te doen is in Friesland. Op zondag 2 september vormt de Prinsentuin in Leeuwarden het decor voor alle Friese culturele instellingen. Zo opent Omri Tindal met de muziek uit Michael – Man in the mirror namens De Harmonie het programma op het hoofdpodium en verzorgen Podium Asteriks en Neushoorn de afsluitende act Jeangu Macrooy. Nieuw dit jaar is dat het evenement volledig draait op accu’s in plaats van aggregaten en daarmee flink wat diesel bespaart. Het complete programma staat online op de vernieuwde website www.uitfestivalleeuwarden.nl.

Singer/songwriter Omri Tindal (bekend van The Voice of Holland, Dreamgirls en The Passion) opent het programma op het hoofdpodium met een waardig eerbetoon aan een van de grootste popiconen ter wereld; Michael Jackson. Precies 10 jaar na zijn dood is het tijd voor hét muzikale spektakelstuk van het seizoen: Michael – Man in the mirror. De musical met Omri Tindal en dansers van Scapino Ballet Rotterdam is op 22 en 23 juni te zien in Stadsschouwburg de Harmonie.

Podium Asteriks, Poppodium Neushoorn en UITfestival presenteren samen de slotact: Jeangu Macrooy. Sinds de lancering van zijn debuutalbum High On You gaat het Jeangu Macrooy voor de wind. Naast drukbezochte optredens op North Sea Jazz en Eurosonic, maakte de zanger indruk tijdens zijn rol als ‘Judas’ in The Passion.  Met zijn 8-koppige band, inclusief blazers en twee achtergrondvocalisten waaronder tweelingbroer Xillan, wordt dit een energieke afsluiter vol soul en dans.

Naast muziek is er ook aandacht voor andere disciplines, waaronder beeldende kunst, theater, film, literatuur en dans. Vers talent krijgt een podium; filmcollectief Natte Haring vraagt pubers om auditie te doen. Jonge makers Platform SELF. collective presenteert een theaterstuk, een video installatie en een live action painting sessie. De Moanne presenteert samen met Recreatieschap de Marrekrite het Marboei project; een literair programma met  de mooiste poëzie vanaf het Friese water.

Opvallend is de stroomvoorziening tijdens het UITfestival. Waar eerder (noodzakelijkerwijs) werd gewerkt met aggregaten op diesel (die flink wat CO2 produceren met de daarbij behorende geluidsoverlast) wordt nu gebruik gemaakt van een duurzame stroomvoorziening; de Grid-to-GO unit. Een groene, mobiele batterij, die vooraf is opgeladen met energie, opgewekt uit zon en wind.

Voor een overzicht van het volledige programma, de partners en achtergrondinformatie kijk op uitfestivalleeuwarden.nl

Over het UITfestival

UITfestival biedt een centraal podium aan vele verenigingen in de kunst- en cultuursector in Leeuwarden en Fryslan. De programmering bestaat uit een groot aantal activiteiten op het gebied van dans, erfgoed, toneel, (klassieke) muziek, literatuur, theater, cultuureducatie en beeldende kunst. De Prinsentuin is het centrale ontmoetingspunt van het festival en vormt een overzichtelijk en compact stadsevenement waar de verschillende disciplines en bezoekers elkaar treffen. Het UITfestival is de aftrap van het nieuwe culturele seizoen.